Skip to main content

Start pilot gesprekken artikel 1 Grondwet

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) en het Overleg Joden, Christenen en Moslims (OJCM) hebben afspraken gemaakt om in de asielzoekerscentra in Azelo (Twente) en Sweikhuizen (bij Geleen) een pilot te starten. De pilot vindt plaats in aansluiting op het programma ‘Wonen en Leven op een COA-locatie’ waarin het COA bewoners vertelt over artikel 1 van de Grondwet. Het doel van de pilot is om de rechten en plichten bespreekbaar te maken vanuit de brede context van Artikel 1 van de Grondwet. Vertegenwoordigers van verschillende religies en levensbeschouwingen zijn hierbij betrokken.

Artikel 1 Grondwet

Artikel 1 Grondwet geeft veel rechten: ‘allen die zich in Nederland bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook is niet toegestaan’. Artikel 1 Grondwet vormt het uitgangspunt voor hoe wij willen samenleven in dit land. De vrijheid en gelijkheid van iedereen die zich op Nederlandse bodem bevindt is verwoord in dit artikel. Iedereen heeft in Nederland het recht om te leven volgens een eigen religie of levensovertuiging. Dat betekent ook dat iedereen een ander op een gelijkwaardige manier moet behandelen. Vertegenwoordigers van verschillende religies en levensbeschouwingen worden in de pilot uitgenodigd om met bewoners van de COA-locatie, al naar gelang hun behoefte, een verdiepend gesprek te voeren over hoe in Nederland om te gaan met vrijheid in de context van artikel 1 grondwet. Bestuursvoorzitter Gerard Bakker: “Er is sinds de hoge instroom enorm veel gebeurd als het gaat om maatschappelijke initiatieven. COA is altijd bereid daaraan mee te werken als het onze bewoners ten goede komt. Ik ben blij dat deze pilot nu van start is gegaan.”

In gesprek gaan met bewoners

Op basis van meerdere gesprekken is er ruimte om de dilemma’s rond religie en non-discriminatie vanuit de context van de vluchtelingen bespreekbaar te maken. Ook de diversiteit van religies en de wijze waarop de samenwerking tussen religies zoals deze in Nederland wordt vorm gegeven zal aandacht krijgen in de pilot. Vluchtelingen komen uit een regio waar godsdienst vaak een identiteitsbepalende factor is. Voor velen van hen zal de scheiding van kerk en staat een onbekend fenomeen zijn. Daarom worden de gesprekken zo opgezet dat de deelnemers zich veilig voelen om vragen en onduidelijkheden aan de orde te stellen.

Opzet pilot

Het COA houdt de coördinatie, faciliteert en bevordert de deelname aan de bijeenkomsten. Deelname door bewoners aan de gesprekken is op vrijwillige basis. De inhoudelijke bijdrage wordt geleverd door plaatselijke dialooggroepen. Op deze manier komen bewoners van de AZC’s concreet in contact met mensen van verschillende religies en levensbeschouwingen. Dit bevordert de vroegtijdige integratie en participatie van bewoners van een COA-locatie. De pilot wordt na afloop geëvalueerd, bij voldoende positieve respons vanuit alle betrokkenen kan de opzet en inhoud van gesprekken ingebed worden in het programma ‘Wonen en Leven op een COA-locatie’.